Без разлика дали се работи за лосос, сардина, аншоа или било кој друг вид риба, постои мислење дека рибата треба да се консумира најмалку два пати неделно. Дали знаете зошто рибите се здрави? Едноставно, при конзумирање риба најважни се омега 3 масните киселини кои носат низа придобивки за нашиот организам. Иако омега 3 масните киселини се главната причина за консумирање риба, рибата содржи и многу витамини и минерали кои се важни за нашето тело.
Истражувањето спроведено на Факултетот за исхрана во американскиот град Бостон, носи резултати дека постои врска помеѓу омега 3 масните киселини и нашата крв, поточно со нејзиното консумирање го спречуваме ризикот од срцев удар. Покрај омега 3 масните киселини, рибата е богата и со одредени протеини, витамин Д и многу минерали.
Денес, нутриционистите препорачуваат медитеранска исхрана која вклучува житарки, овошје и зеленчук, сина риба и млечни производи со малку маснотии. Диетата базирана на влакна, антиоксиданси, витамини, минерали, квалитетни протеини, сложени јаглехидрати и незаситени масти е препорака на многу стручњаци, а токму во таквата исхрана наидуваме на консумација на риба. Бројните здравствени придобивки секако се одговор на прашањето зошто рибите се здрави.
Зошто рибата е здрава и кои се придобивките од нејзиното консумирање?
Во светот на исхраната се направени бројни студии за тоа зошто рибата е здрава за нашиот организам и кои се придобивките од нејзиното консумирање. Горенаведеното истражување покажува дека луѓето кои консумираат морска храна имаат многу по-здрав живот. Рибата секако е главниот претставник на медитеранскиот тип на исхрана, но за жал ретко се среќава на нашите трпези.
И додека е докажано дека луѓето кои редовно консумираат риба во голема мера го намалуваат ризикот од срцев и мозочен удар, како и други клинички болести или депресија, рибата сепак останува некако последна на листата на консумирање храна. Главната причина поради која многумина на некој начин ја избегнуваат неговата консумација е главно нејзината цена, но важно е да се нагласи дека консумирањето на малку поевтина риба е исто толку здрава. Како? Ги наведовме придобивките од омега 3 масните киселини, но покрај нив и рибата е совршен извор на протеини.
Протеините во рибата содржат биоактивни пептиди кои делуваат превентивно и позитивно во борбата против кардиоваскуларните болести. Освен со протеини, рибата е богата и со витамини од групата Б, магнезиум, фосфор и калиум. Сината риба содржи и витамин Д, кој е потребен за здравјето на коските и имунолошкиот систем. Речиси е невозможно да се наведат сите причини зошто рибата е здрава и зошто треба да ја вклучиме во исхраната.
Рибата може да те направи попаметен
Рибата може да го намали губењето на сивата маса во мозокот и да го заштити овој орган од оштетувања поврзани со староста. Многу научни студии покажаа дека луѓето кои јадат повеќе риба имаат побавни стапки на когнитивниот пад. Оние кои јадат риба секоја недела имаат помало намалување на сивата маса во центрите од мозокот кои ги регулираат емоциите и меморијата.
Рибата превенира депресија
Јадењето риба може да те направи посреќна личност. Научните студии потврдуваат дека луѓето кои редовно јадат риба, потешко е веројатно да западнат во депресија или да се биполарно растроени. Тоа е така бидејќи Омега 3 масните киселини го намалуваат нивото на стресот и го спречуваат штетното дејство на хормоните на стресот, најчест предизвикувач на рак. Во други студии потврдено е пак, зголемувањето на ефективноста од лековите против депресија, благодарение на Омега 3.
Рибата е единствениот здрав извор на Витамин Д
Дури и 113 грама зготвен лосос содржи околу 100% од препорачаниот внес на витамин Д. Некои рибини масла, како што е маслото од црн дроб на бакалар, се исто така доста богати со витамин Д. Тие обезбедуваат дури и повеќе од 200% од препорачаниот внес во една супена лажица.
Рибата го намалува ризикот од Дијабетес тип 1
Консумирањето риба е поврзано со намален ризик од автоимуни болести, вклучувајќи го и дијабетесот тип 1. Оваа болест се состои од напаѓање на клетките што произведуваат инсулин од страна на имуниот систем во панкреасот. Многу од студиите потврдија дека Омега 3 го намалува ризикот од појава на ваквите болести, како кај децата, така и кај возрасните.
Научните студии потврдуваат дека редовното консумирање на риба е поврзано со 24% намален ризик од астма кај децата. Рибата исто така го подобрува квалитетот на спиењето. Дефицитетот на витаминот Д игра важна улога во квалитетот на сонот. За време на 6 месечна студија спроведена врз 95 средовечни мажи, јадењето на лосос 3 пати во неделата, кај нив доведе до подобрување на сонот, но и подобрување на дневното функционирање.
Рибата ги штити очите
Омега 3 мастите претставуваат заштита од макуларна дегенерација, болест која ги засега старите лица и која доведува до слепило. Според истражувањата редовното консумирање риба беше поврзано со 42% намален ризик од макуларна дегенерација кај жените.
Зошто рибата е здрава и како се подготвува?
Пред да започнеме со процесот на објаснување како е најпаметно да се подготвува риба, мора да нагласиме како рибата ја делиме на сина и бела. Сината риба е вид риба која ги складира своите масти во масните клетки низ целото тело, додека белата има помалку масти и ги складира во стомачната празнина. Белата риба, за разлика од сината риба, има мала содржина на маснотии, што ја прави помалку пожелна за консумирање и подготовка од сината риба.
Сините риби се препознаваат по благо сребрени ленти на грбот или колковите и се рефлектираат во сина боја, рибите кои припаѓаат на сината група се: туна, скуша, сардина, шприц, лосос, крап, аншоа и бонито. Рибите кои спаѓаат во групата бели риби се: бањот, платика, дентекс, ковач, ослич, лист и црвен кама. Сите овие риби имаат различни мириси и вкусови.
Знаеме зошто рибата е здрава, но како да се подготви риба без да ги задржи сите свои својства? Белата риба генерално има нежен вкус и текстура, што значи дека е лесна за варење, додека сината риба од друга страна има помесен вкус и посилен мирис. Белата риба се подготвува на пониска температура за да се зачуваат нејзините сокови, што значи дека е идеална за печење или динстање.
Можеме и да го свариме на пареа или во рерна ако го завиткаме во алуминиумска фолија. Сината риба може да се пече на скара, додека помалите риби како што се сардини, аншоа или шприц исто така може да се пржат. Поголемата риба е идеална за подготовка на стек. Без оглед на рибата што ја јадете, имајте на ум дека треба да ја јадете два пати неделно, најмалку 170 g по оброк. Постојат многу причини зошто рибата е здрава и зошто е пожелна на нашата трпеза.
„ARZ“
„Dubai-Portal“









